Šalôčkári

Stupeň praženia kávy je výrazný faktor ktorý ovplyvňuje chuť kávy. Pri pražení kávy prichádza k procesom ktoré najviac formujú jej výslednú chuť.

Aby sme vám pomohli zorientovať sa vo variabilite chutí a arómy kávy, rozhodli sme sa vám tieto procesy praženia priblížiť. Pre porovnanie piatich stupňov praženia kávy, sme vybrali kávu Costa Rica Tarazzu a ochutnávali sme ju na vlastnej koži.

1. Stupeň praženia kávy: Cinamon

Praženie končíme počas prvého pukania. Zrná sú svetlo hnedé, menšie ako pri tmavšom pražení. Vôňou pripomína skôr sójové oriešky a pečené zemiaky ako kávu. Rovnako jej chuť je vzdialená chuti bežnej kávy. Dominuje v nej acidita (kyslosť). Celková chuť pripomína ovocný čaj, alebo citrusové plody. Telo je nevýrazné, dochuť krátka a sladkosť takmer nulová. Tento stupeň praženia sa na bežnú konzumáciu nepoužíva, no napovedá veľa o pôvode kávy nakoľko dlhším pražením sa chuť rôznych káv unifikuje a zmenšujú sa rozdiely medzi nimi

2. Stupeň praženia kávy: Cinamon New England až Regular city (medium)

Praženie končíme hneď ako doznie prvé pukanie. Zrná sú už o niečo tmavšie a väčšie ako pri prvom stupni. Ich povrch je suchý. Aróma kávy je mierne korenistá a výrazne ovocná. Rovnako cítiť ovocie aj v chuti. Napriek stále dominantnej kyslosti sa v káve objavuje aj mierne sladká chuť. Rozvíja sa telo a aj dochuť trvá o niečo dlhšie. Espresso má tenkú, svetlú cremu. Takto upražená káva je stále málo komerčne využívaná, pre jej výrazne exotickú a kyslú chuť.

3. Stupeň praženia kávy: Full city až Full city + (medium dark) Full city

Praženie končíme pri prvých náznakoch druhého pukania. Zrná sú tmavohnedé, veľkosťou sa oproti druhému stupňu nezmenili a ani sa už nezmenia. Povrch je stále suchý. V aróme cítime čokoládové a sladkasté tóny. V chuti stále badáme kyslosť, ktorá je však vyvážená sladkosťou. V káve cítiť čokoládovo ovocné tóny a celková chuť je veľmi lahodná. Objavujú sa prvé náznaky horkosti, no stále sú v úzadí. Káva má výrazné telo a príjemnú dlhú dochuť. Crema na espresse je bohatá a tmavá. Pri tomto stupni praženia má káva všetky atribúty blízko maxima a stále sú badateľné rozdiely medzi kávami z rôznych regiónov sveta. Tento stupeň je vhodný pre gurmánov a kávových zanietencov, ktorí preferujú exotickú chuť kávy spojenú so sladkosťou.

4. Stupeň praženia kávy: Italian, French, alebo aj Dark

Praženie ukončíme po doznení druhého pukania. Zrná sú veľmi tmavé a ich povrch je lesklý. Aróma je sladkasto korenistá, typicky kávová. Kyslosť je takmer na minime, dominuje horko sladká chuť. Telo je začína byť tenšie, dochuť dlhá a horká. Espresso má tmavú a bohatú cremu. Takto upražená káva chutí typicky kávovo práve pre jej nízku aciditu a horkastý nádych. Začínajú sa však prejavovať spálené tóny. Je preto vhodná hlavne konzumentov, ktorí preferujú tmavé južanské praženie a majú zabudovanú predstavu o chuti svojej každodennej kávy.

5. Stupeň praženia kávy

Zrná sú olejnaté a čierne. Káva chutí spálene a ostatné chute sa vytrácajú

Praženie ovplyvňuje farbu, vôňu a chuť kávy.

Zaregistrovať sa

Vaše osobné údaje budú použité na zjednodušenie používania tejto webovej stránky, na správu prihlasovania do vášho účtu a na iné účely opísané v dokumente pravidlá ochrany súkromia.